Oktoberfest to największe święto piwa na świecie. Każdego roku Zimnice zmienia się w światową stolicę złotego napoju.

 

Cała noc picia i zabawy w bawarskim stylu - tego powinien doświadczyć każdy szanujący się piwosz.

 

Tegoroczna edycja Oktoberfest rozpoczeła się oficjalnie w sobotę, 10 października. Co roku, właśnie tego dnia wieczorem po godz. 19:00 ks. proboszcz z honorami otwiera festiwal, wbijając kurek do inauguracyjnej beczułki. Gdy tylko zostanie to uczynione, wszyscy goście mogą już zamawiać kolejki kufli pełnych złotego napoju. By wziąć udział w celebrowaniu rozpoczęcia Oktoberfest, warto przybyć nieco wcześniej. Niektórzy pojawiają się w Sali wiejskiej o godz. 18:00, by zająć najlepsze miejsca. Festiwal trwa aż do rana.

 

Jak świętować Oktoberfest

 

Branie udziału w Oktoberfest to z pewnością doświadczenie jedyne w swoim rodzaju, którego każdy powinien spróbować choć raz w życiu (nawet abstynenci). Jednak aby pozostało w pamięci jako warte powtórzenia dobrze jest znać pewne niuanse:

 

1. Jeśli nie zarezerwowaliście miejsc, a można to uczynić z wyprzedzeniem przez wyspecjalizowanego operatora, powinniście uzbroić się w cierpliwość. W ciągu tygodnia, aby dostać się do Sali wiejskiej, należy ustawić się w kolejce już po obiedzie. W sobotę natomiast kolejki tworzą się już od samego rana.

 

2. Na Oktoberfest znajdują się miejsca poświęcone poszczególnym gatunkom piwa czy regionom, z których pochodzą. Każda strefa rządzi się swoimi prawami, dlatego warto zapoznać się z nimi wcześniej, by móc wybrać najbardziej odpowiednie miejsce dla siebie.

 

Dla przykładu piwo typu PILZNER serwuje się przy stolikach rejonu Zimnic, zaś piwo typu LAGER przy stolikach rejonu Dąbrówki Górnej. KOŹLAK i PORTER bliżej sceny – rejon Źlinice-Boguszyce. Stoliki bliżej kuchni to dobre miejsce gdy chcemy od piwa odpocząć – serwuje się tam wino i szampana.

 

3. Licząc na szybką i miłą obsługę nie można żałować na napiwki dla kelnerek.

 

4. Jeden litr to typowa miara na festiwalu. Piwo podawane w kuflach nazywa się „Maß”, (Oktoberfestbier) to piwa wywodzące się bezpośrednio z tradycji piw marcowych.

 

5. Spróbować chrupiących precli i Haxe czyli soczystą golonkę wieprzową.

 

6. Cieszyć się każdą minutą festiwalu!

 

Widzimy się za rok na OKTOBERFET 2016 :) a teraz zapraszamy do galerii zdjęć.